CTB.nlNieuws en blogsMicrosoft Teams Maturity Index
Microsoft Teams Maturity Index

Vóór de Coronacrisis was Microsoft Teams al de snelst groeiende app van Microsoft. De afgelopen zes weken is het gebruik he-le-maal geëxplodeerd. In korte tijd is het aantal gebruikers met 70% gestegen. Dat betekent dat heel veel bedrijven nu een tool gebruiken waarmee ze hun hele bedrijf kunnen runnen. Waarmee ze grip kunnen krijgen op alles wat ze doen. En ook nog eens tijd winnen. De vraag is natuurlijk: gebeurt dat ook? Benutten bedrijven alle voordelen? Of rijden er wereldwijd nu zo’n 75 miljoen mensen in een Ferrari zonder dat ze het door hebben wat die wagen allemaal kan?

Met een Ferrari kun je heel goed boodschappen doen. Dat moet je dus ook vooral doen. Maar echt blij van deze auto word je pas als je alle voordelen en krachten van ‘m benut. Het is misschien een beetje simpele vergelijking, maar wat ik wil zeggen is het volgende. Met onze survey ‘Waar sta jij met Teams?’ vragen wij bedrijven naar de manier waarop zij Teams gebruiken. Op basis van de antwoorden, geven we praktisch advies hoe ze Teams nog beter voor zich kunnen laten werken. Daarvoor gebruiken we de door onszelf ontwikkelde Maturity Index voor Microsoft Teams. In de afbeelding boven deze blog zie je die Maturity Index in een grafiek weergegeven: op de horizontale lijn de gerealiseerde voordelen, op de verticale lijn de volwassenheid in gebruik.

Er zijn vier niveaus in de Maturity Index, die ik je graag kort uitleg:

 1. Communicators
  De Communicators gebruiken Teams als tool voor videovergaderen en chatten met collega’s.
 2. Organizers
  De Organizers zijn gestart om Teams een plek te geven tussen de primaire systemen zoals Outlook, een DMS en het ERP. Om chaos te voorkomen hebben medewerkers enkele onderlinge afspraken gemaakt.
 3. Specialists
  De Specialists hebben zich verdiept in de mogelijkheden van Teams en gebruiken extra functies zoals integraties via Tabbladen en tools zoals Planner. Voor deze groep is Teams al onmisbaar geworden.
 4. Gurus
  De Gurus doen al het bovenstaande en zetten Teams in als vervanging van o.a. e-mail, documentmanagement tools of netwerkschijven en software voor projectmanagement. De gurus halen alles uit Teams, werken efficiënter en besparen tijd.

In het kort komt het hier op neer: hoe volwassener, hoe meer grip op je werk. Vorige week gaf ik op basis van onze survey en deze Microsoft Teams Maturity Index de eerste presentaties aan deelnemers. Ik was blij te merken dat er bij de medewerkers ontstond wat er moet ontstaan: inzicht in waar ze staan in hun Teams-gebruik en waar het naartoe gaat. Ze waren blij met de duidelijkheid over de stappen die ze moet zetten om alle voordelen van Teams te gaan benutten. Vooral zagen ze er de logica van in. En met dat laatste ben ik blij. Het is zo logisch om meer uit Teams te halen. Als je die Ferrari dan toch hebt…

Ook weten waar je staat in de Microsoft Teams Maturity Index? Vul de survey in. Dan vertellen wij waar je je bevindt in het model en welke stappen je moet zetten om alle voordelen te gaan benutten.

Naar de survey

Naar de Survey

Form

MATTHIJS BRAAK

Meer weten over onze Teams-oplossingen?

Microsoft Teams is nu cruciaal in je organisatie. Wij zetten graag jarenlange branche-ervaring in om de beste oplossing aan te bieden.