25/7/2024

Hoeveel inzicht heb jij nu écht in het ontstaan van je faalkosten?

Heb jij volledig inzicht in de faalkosten van jouw organisatie? In dit artikel ontdek je hoe je hier achter komt én hoe je ze vermindert.

Kies voor efficiënte werkprocessen, voldoe aan regelgeving en verbeter de samenwerking met collega’s en externen, vandaag.

Hoeveel inzicht heb jij nu écht in het ontstaan van je faalkosten?

Aannames die worden gedaan op basis van verouderde tekeningen, bouwwerkzaamheden die men uitvoert omdat er niet met de juiste documentversie wordt gewerkt en onnodige risico’s die worden gelopen als gevolg van slechte datakwaliteit. Het zijn stuk voor stuk zaken die faalkosten met zich meebrengen. Wanneer je dit als technisch en bouwgerelateerd bedrijf beter in beeld hebt, dan beheers je bewust risico’s en verbeter je structureel je rendement. Niet voor niets is de vertaling van faalkosten in het Engels cost of quality. Je kunt je voorstellen wat er wordt bedoeld als men spreekt over de cost of poor quality

Een goede definitie van faalkosten is belangrijk

Aan het woord is Wouter Vermeer, medewerker binnendienst: ‘Kijk, de urgentie van deze problematiek wordt inmiddels echt wel erkend binnen projectorganisaties in de wereld van bouw en techniek. Bedrijven worden zich meer en meer bewust van hoe er intern wordt omgegaan met het delen en borgen van informatie op zo’n manier dat mensen dossiers weer terug kunnen vinden en vervolgens met actuele informatie werken. Het probleem met faalkosten is alleen wél dat dit nogal een generieke term is. En daarom is het belangrijk om deze term goed te definiëren. Want alleen dan kun je zaken goed aanpakken en veranderen.’

Zó pakken we het aan bij CTB 

Vanuit CTB helpen we bedrijven met inzichtelijk maken op welke punten hun administratieve proces niet op orde is. Dat doen we door inzet van de RISMAN-methode die ontwikkeld is voor risicomanagement voor projectorganisaties. Je onderscheidt daarbij de volgende fasen:

  • Vaststellen van de doelstelling
  • In kaart brengen van de risico’s
  • Vaststellen van de belangrijkste risico’s en inschatten van de bijhorende kosten
  • Bepalen hoe deze risico’s gaan afgezwakt kunnen worden

Praktijkvoorbeelden

Wouter: ‘Bedrijven praten vaak over hun digitale transitie, maar realiseren zich niet altijd dat zo’n nieuwe omgeving, bijvoorbeeld die van Office 365, een container van schijnbaar eindeloze mogelijkheden biedt. Wanneer je daar op voorhand niet de goede structuur in aanbrengt dan wordt het een onwerkbare situatie.

Weet je nog, dat we schreven over de rode Ferrari? Zo is het precies als je geen structuur aanbrengt binnen Teams: je geeft individuele werknemers de sleutels van een snelle sportwagen, maar legt niet uit hoe deze werkt. In het bedrijfsleven werken mensen vaak al jaren op hun eigen manier, ze hebben een eigen manier van mappen indelen en een project structureren ontwikkeld.

Maar een collega die, bijvoorbeeld door uitval van de ander, die structuur over moet nemen, begrijpt er helemaal niets van. En dat is een van de uitdagingen die je bij de kop pakt als je de RISMAN-methode inzet. Uit de analyse die we maken komt vaak output over verschillende thema’s zoals de manier waarop herstelwerk wordt gerapporteerd, het voorzien in betere controle op de beschikbaarheid van het bouwpersoneel, maar ook het strakker begeleiden van de uitvoerder, beter communiceren over mogelijke risico’s en ervoor zorgen dat papieren ontwerpen efficiënter uitgewisseld worden.’

Verminder de faalkosten van jouw organisatie

Herken je deze risico’s en wil je een gesprek hierover of laten onderzoeken in welke mate dit leeft binnen je projectenorganisatie? Neem dan contact met ons op en verminder vanaf morgen je faalkosten als gevolg van slechte datakwaliteit.

Klaar met de chaos in Teams en Sharepoint?

Kies voor efficiënte werkprocessen, voldoe aan regelgeving en verbeter de samenwerking met collega’s en externen, vandaag.